Blended mobility - międzynarodowe warsztaty dla seniorów w Kownie

Ostatnia mobilność dorosłych słuchaczy odbyła się w dniach 06-10 czerwca 2022.

Galeria zdjęć

Gospodarzem spotkania był Uniwersytet III Wieku w Kownie. Uczestnikami mobilności było: czworo seniorów z Fundacji PCKK Jelenia Góra (Polska), pięcioro seniorów ze Środkowoczeskiego Instytutu Edukacyjnego – VISK (Czechy) oraz sześcioro seniorów organizacji goszczącej  TAU (Litwa). Podczas pięciodniowych warsztatów uczestnicy brali udział w następujących aktywnościach:

• Warsztaty podstawowych kompetencji cyfrowych ze szczególnym akcentem na cyfrową fotografię. Wcześniej zrobione zdjęcia poddawali obróbce cyfrowej, tworzyli portfolio, które następnie udostępniali  za pomocą Whatsapp.
  • Warsztaty prozdrowotne: poznali różne techniki podstawowego masażu, sposoby przygotowania kąpieli parafinowych przynoszących ulgę w bólach stawowych
  • Warsztaty tworzenie sztuki z ekologicznych materiałów „Kolażu Dusz”. Kreatywność to proces, a nie produkt Kolaże pomagają ludziom wizualizować, odkrywać ich emocje, pragnienia i wiele więcej. Podczas tworzenia Kolażu Duszy ludzie angażują się, rozwijają wrażenia wizualne, dotykowe i intuicyjne.
  • Warsztaty językowe – proste, podstawowe zwroty języka angielskiego pozwalające na komunikację.

Podczas mobilności było również dużo zwiedzania i poznawania nowych rzeczy:

• Zwiedzanie centrum Kowna
  • Wizyta w Muzeum Muzyki Ludowej, wprowadzenie do historii i ćwiczenia z instrumentami muzycznymi
  • Wizyta w zamku i parku Raudondvaris
  • Poznawanie historii, dziedzictwa i kultury Litwy.

Ostatniego dnia mobilności dokonano podsumowania spotkania oraz jego ewaluacji. Wszyscy uczestnicy bardzo wysoko ocenili przygotowanie, organizację i realizację warsztatów. Podkreślano bardzo dobrą atmosferę jaka panowała podczas pięciodniowych warsztatów. Wszyscy uczestnicy zaobserwowali wpływ udziału w mobilności na wzrost wiedzy o kraju goszczącym oraz rozwinięcie zainteresowań. Na 15 uczestników 13 osób potwierdziło wpływ mobilności na wzrost kompetencji cyfrowych oraz językowych. Dwie osoby nie potrafiły tego określić.

Na zakończenie rozdano certyfikaty potwierdzające udział w mobilności oraz drobne upominki.