Trening poznawczy 20.12.2023

Trening poznawczy w ramach realizowanego przez nas modułu Aktywność intelektualna w projekcie Aktywne życie kluczem do dobrostanu, w programie Erasmus+.

Znaczenie ćwiczeń muzyczno - ruchowych dla Seniorów
Integracja wzroku, słuchu i ruchu w poprawie zdrowia mózgu

1. Cele ćwiczeń muzyczno-ruchowych
  2. Poprawa koordynacji ruchowej
  3. Stymulacja sensoryczna
  4. Ćwiczenie funkcji poznawczych
  5. Poprawa nastroju i redukcja stresu
  6. Stymulacja społeczna
  7. Utrzymanie zdolności poznawczych

Poprawa koordynacji ruchowej

• Ćwiczenia muzyczno-ruchowe odgrywają kluczową rolę w poprawie równowagi i elastyczności seniorów.
  • Poprzez synchronizację ruchów z rytmiczną muzyką, uczestnicy rozwijają świadomość swojego ciała, co przekłada się na lepszą kontrolę nad postawą i stabilnością.
  • Systematyczne wykonywanie tych ćwiczeń stymuluje mięśnie, wzmacniając jednocześnie obszary istotne dla utrzymania równowagi.
  • Dodatkowo, skoordynowane ruchy w rytm muzyki pomagają zwiększyć elastyczność stawów.
  • Ćwiczenia te angażują różne partie ciała, co przyczynia się do utrzymania pełnego zakresu ruchu w stawach.

Stymulacja sensoryczna

• Poprzez integrację elementów wzrokowych, słuchowych i ruchowych, uczestnicy rozwijają bardziej złożoną percepcję otaczającego ich świata.
  • W trakcie muzyczno-ruchowych ćwiczeń, reagujemy na bodźce dźwiękowe i wizualne, co wzmacnia zdolność do skupienia uwagi na różnych aspektach jednocześnie.
  • Ta wielozmysłowa interakcja nie tylko dostarcza przyjemności, ale również aktywuje obszary mózgu odpowiedzialne za koordynację sensoryczną.
  • Dodatkowo, poprzez angażowanie się w różnorodne ruchy zgodne z rytmiczną muzyką, seniorzy rozwijają lepszą świadomość przestrzeni wokół siebie.
  • Ćwiczenia te wymagają uwagi na detale, co prowadzi do lepszego rozumienia relacji między ciałem a otoczeniem, co z kolei może przyczynić się do zwiększenia pewności siebie w codziennych czynnościach.

Ćwiczenia funkcji poznawczych

Ćwiczenia muzyczno-ruchowe stanowią niezwykle skuteczne narzędzie w wspieraniu funkcji poznawczych: pamięć, uwagę i myślenie abstrakcyjne.
  • Pamięć: Rytmiczne ćwiczenia muzyczne, które wymagają zapamiętywania sekwencji ruchów w zgodzie z muzyką, stanowią doskonałe wyzwanie dla pamięci proceduralnej. Systematyczne wykonywanie tych ruchów sprzyja utrzymaniu zdolności do zapamiętywania i odtwarzania sekwencji, co wpływa korzystnie na pamięć operacyjną.
  • Uwaga:  Uczestnicy muszą skoncentrować się na wykonywaniu określonych ruchów w określonym tempie, co rozwija ich zdolność do utrzymania skupienia i uwagi.
  • Myślenie abstrakcyjne: Niektóre ćwiczenia abstrakcyjnego myślenia, czyli analizy i rozumienia związków między dźwiękami, ruchami a czasem muzyki. Zadania te korzystnie wpływają na rozwijanie umiejętności myślenia abstrakcyjnego.
Ćwiczenia

Poprawa nastroju i redukcja stresu

Wspólne, głośne śpiewanie może mieć znaczny wpływ na emocje, zarówno indywidualne, jak i grupowe.
  • Uczestnicy doświadczają radości i poczucia wspólnoty
  • Wspólne wyrażanie się poprzez śpiewanie może pomóc w rozluźnieniu napiętych mięśni i redukcji poziomu kortyzolu, hormonu stresu. Działa jak naturalny środek przeciwko stresowi
  • Wspólne śpiewanie sprzyja budowaniu więzi społecznych. Działa jak narzędzie integracji społecznej, łącząc ludzi w wspólne doświadczenie.
  • Regularne uczestnictwo w sesjach śpiewania może przyczynić się do ogólnego poprawienia samopoczucia psychicznego
Ćwiczenia